Istoric

EVOLUŢIA ÎN TIMP A BIBLIOTECII “NORMAN MANEA”

Bine aţi venit la Biblioteca “NormanManea” din cadrul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava, o bibliotecă tânără de la 1860, care, în  anul de graţie 2010, îmbracă haine de sărbătoare.


Anul 1860 este anul fondării prin decret imperial a Königlich-Kaiserlich Ober-Gymnasium in Suczawa, primul gimnaziu superior din sudul Bucovinei, liceu clasic cu predare în limba germană.

Începuturile bibliotecii se împletesc cu cele ale gimnaziului, necesitatea înfiinţării unei biblioteci proprii fiind  recunoscută încă de la fondare, de primul director al liceului – JOSEF MAREK. Deoarece la acea vreme în Suceava nu exista nicio librărie, iar la Cernăuţi cărţile didactice pentru elevi au fost epuizate, directorul Marek s-a transformat pentru o scurtă perioadă de timp în librar, solicitând telegrafic de la Viena cărţile necesare pentru începerea anului şcolar.

Primii 50 de ani de existenţă au fost ani de înfiripare şi consolidare a unui nucleu de bibliotecă.

Predominantă era opera clasicilor germani, a scriitorilor greci şi latini, dicţionare şi enciclopedii, carte de istorie şi  geografie, atlase, reviste şi modele de manuale şcolare.
Biblioteca a suferit pierderi mari în timpul ocupaţiilor ruseşti din Primul Război Mondial. După război, biblioteca era un “vraf inform de cărţi aruncate la întâmplare. Se ştia prin oraş că soldaţii ruşi distrugeau cărţile, întrebuinţându-le drept combustibil”. S-a pierdut, astfel, şi inventarul bibliotecii încheiat la 31 august 1914.
Perioada interbelică a fost o perioadă de reconsolidare a bibliotecii prin donaţii de la autorităţi, profesori şi absolvenţi ai liceului. Remarcăm donaţia deosebit de valoroasă a profesorului Ilie E.Torouţiu, absolvent al liceului promoţia 1911. Cele 1568 volume şi broşuri donate de I. E. Torouţiu în 1935, au îmbogăţit considerabil zestrea bibliotecii liceului.
A urmat şi tăvălugul celui de Al Doilea Război Mondial care a distrus destul. Bibliotecarul de atunci a avut prezenţa de spirit de a adăposti cărţile în beciul liceului. După război, mai precis în 1954, comoara a fost scoasă la lumină, îngrijită, conservată şi aşezată zecimal la raft.

 

Dacă în 1914, înainte de ocupaţiile ruseşti, când se putea vorbi într-adevăr de o bibliotecă proprie, numărul publicaţiilor atingea cifra de cca 7000 volume, astăzi ea deţine peste 50000 de volume, dintre care 9601 sunt cărţi bibliofile, multe rarităţi bibliografice, lucrări cu „ex-libris” sau cu autografe cu dedicaţii.
Valoarea publicaţiilor aflate în depozitele bibliotecii liceului este conferită şi de autografele a numeroase personalităţi ale vieţii culturale româneşti: Simion Florea Marian, Alexandru Bocăneţ, Vasile Grecu, Victor Morariu, Leca Morariu, Ion Nistor, Eusebie Popovici, I.E. Torouţiu, George Voevidca ş.a.
Colecţia de carte rară cuprinde 10 volume, cu valoare bibliofilă. Dintre acestea, “Ad Atticum. Libri XVI” de  Cicero, publicată la Strasbourg în anul 1581, este cea mai veche carte din biblioteca colegiului.
Dezvoltarea continuă a colecţiilor datorează mult şi profesorilor şi absolvenţilor colegiului, care au oferit şi oferă Bibliotecii, în semn de consideraţie, lucrările proprii.

Bibliotecar Corina Dominte